Heti sajtószemle

2017. / 19. hét

Rovat: Heti sajtószemle

Kijelölték a Palóc felszámolóját

 

HEVES MEGYE Még mindig sokan várnak a pénzükre a Palóc Nagykereskedelmi Kft. egykori dolgozói közül. Mint azt megírtuk: a Balassagyarmati Törvényszék megszüntette a cég csődeljárását, majd a végzés jogerőre emelkedését követően elrendelte a Palóc felszámolását, mivel az adós és hitelezők között nem jött létre egyezség. A törvényszék akkor a hitelezők nagy számára (403) tekintettel a végzés hirdetményi kézbesítését rendelte el. A vagyonfelügyelői feladatokat a NOVENT Felszámoló és Gazdasági Szaktanácsadó Kft. látta el.

 

Csütörtökön a törvényszék közzétette: a budapesti székhelyű Green Adviser Kft. lett a felszámoló, a felszámolóbiztos pedig Marjasné Endrédi Zsuzsanna Éva. Tehát mindazok, akik a Palóccal szemben fennálló követeléseiket a felszámolás során hitelezőként érvényesíteni kívánják, a végzés közzétételétől számított 40 napon belül jelenthetik azt be a felszámolónak.

 

Úgy tudjuk, hogy a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete ugyancsak felveszi majd a kapcsolatot a felszámolóval, és továbbra is segít a dolgozóknak.

 

SZ. E.

 

(Heves megyei Hírlap, 2017. május 06., szombat, 2. oldal)


 

Tovább tisztul az autószerelők piaca

 

(2017/5.)

 

A növekvő árbevétel és alkalmazotti létszám ellenére 2013 óta megállíthatatlannak tűnik az autójavítással foglalkozó vállalkozások számának csökkenése Magyarországon. Ez derül ki az Opten céginformációs szolgáltató elemzéséből.

 

2013-ban még 10 ezer fölött volt azon vállalkozások száma, amelyek fő tevékenységként gépjármű- szervizeléssel foglalkoztak. 2016-ra a számuk 9500 alá esett. Pedig az árbevétel növekedése és az alkalmazotti létszám emelkedése azt mutatja, hogy a szektor - a válság elmúltával - végre ismét emelkedő pályára került.

 

Szintén kedvező tendenciát mutat a felszámolások és a végrehajtások arányának vizsgálata. Előbbi 2013 és 2016 között 2 százalékról 1,3%-ra mérséklődött, míg a végrehajtás alá került cégek aránya 10,8%-ról, 8,5%- re csökkent.

 

Ugyancsak a piac tisztulását és szereplőinek megerősödését jelzi a szektor szereplőinek vizsgálata az Opten kockázati besorolása alapján. A legkevésbé kockázatos ("A" besorolású) cégek száma három év alatt a négyszeresére nőtt. A legkockázatosabbé ("D") pedig 4700-ról 1900-ra esett vissza.

 

A kedvező trend dacára a munkaerőhiány itt is megjelent. Emiatt a piaci szereplők, a képző intézmények és a gazdaságpolitika terveinek összehangolására lesz szükség - mondja Hantos Zoltán, az OPTEN projektmenedzsere.

 

A piac szereplői a szektor további tisztulásában érdekeltek, elsősorban a feketén működő, ún. "sufni szervizek" felszámolásában. Ha ez megtörténne, akkor igen kedvező hatást gyakorolna árbevételükre. De a kifehéredést szolgálja az a tény is, hogy 2017. január elsejétől kezdve az autószervizeket szintén kötelezte a törvény az online pénztárgépek használatára.

 

(Haszon Magazin, 2017. május 05., péntek, 45. oldal)


 

Ulpius-ház: engedett az árból a felszámoló

 

Újra megpróbálja eladni a Kepets András érdekeltségébe tartozó, felszámolás alá került Ulpius-ház Könyvkiadó Kft . könyvkészletét az Absolventum Kft .: a készlet szerzői jogi szempontból tiszta részét, 111 610 darab könyvet hirdetett meg a felszámoló. A csomag kikiáltási ára nettó 92,86 millió forint. Ez több mint 100 millióval kevesebb, mint az első próbálkozáskor volt. Közvetlenül a karácsonyi vásár előtt dobta először piacra a könyveket az Absolventum, de akkor nem akadt jelentkező. A jelzáloggal rendelkező bankkal való egyeztetés után hirdették meg újra a könyveket.

 

BEDŐLÉS | Több mint százezer mű kerülhet a MÉH-telepre

 

Engedett az Ulpius-könyvek árából a felszámoló

 

Kepets András bedőlt cége, az Ulpius- ház könyvkészletének a fele a MÉH-telepre kerülhet, a másik felét eladásra hirdette meg a felszámoló.

 

Újra megpróbálja eladni a Kepets András érdekeltségébe tartozó, felszámolás alá került Ulpius-ház Könyvkiadó Kft. könyvkészletét az Absolventum Kft.: a készlet szerzői jogi szempontból tiszta részét, 111 610 darab könyvet hirdetett meg a felszámoló. A csomag egyben eladó, a kikiáltási ára nettó 92,86 millió forint. Ez több mint 100 millióval kevesebb, mint az első próbálkozáskor megadott 195 milliós irányár volt. Közvetlenül a karácsonyi vásár előtt dobta először piacra a könyveket az Absolventum, de akkor nem akadt jelentkező. Április elején eredménytelenül zárult a következő kísérlet is, a mostanival egyező kikiáltási árral. Ezúttal ugyan több érdeklődő is volt, de végül csak egy ajánlat érkezett, az pedig érvénytelen. Az elektronikus értékesítési rendszerben 15,8 millió forintos ajánlatot rögzítettek, de a pályázat szabálytalan volt. A jelzáloggal rendelkező bankkal való egyeztetés után hirdették meg újra a jogtiszta könyveket, mert esélyt látnak az eladásra - indokolta az újabb pályázat gyors kiírását a Világgazdaság kérdésére Gulyik Zsolt felszámolóbiztos.

A 2013-ban még másfél milliárd, de egy évvel később is bőven egymilliárd forint feletti forgalmat produkáló kiskereskedő-könyvkiadó cég váratlanul menekült csődbe, felszámolása tavaly február óta tart. A fizetésképtelenség bejelentésekor még 400 millió forint körülire becsülték a készletek kiárusításából elérhető bevételeket, és 550 ezer hátrahagyott kötetről beszéltek. Ennek a vagyonnak az eladásából számíthatnak pénzre a hitelezők, mindenekelőtt a jelzáloggal biztosított K&H Bank.

Az Ulpius-ház mintegy 230 ezer darabos raktárkészletéről tudott véglegeset mondani a felszámolóbiztos: ebből 111 610 darab rendelkezik szerzői joggal, ezt kínálják most eladásra. A többi jogilag nem tiszta, azt papírhulladékként kell értékesíteni, ugyanis ha könyvként adná el, szerzőijog-bitorlást követne el a felszámoló. A bevételeket befolyásolja, hogy a 230 ezer darabos készlethez fogható mennyiségű, bizományosoknál lévő könyvből mennyit adnak el. Gulyik Zsolt tájékoztatása szerint a 24-25 bizományossal az elszámolás még folyik, így nem tudta megbecsülni, mennyi pénz várható ezen tételekből. Az eladott könyvekből bevétel lesz, a megmaradt és visszaszállított könyveket pedig átvizsgálják, hogy jogtiszták-e, vagyis licitre vagy a MÉH-telepre kerülnek-e.

Vérmes reményeket nem alapoz meg a tavaly február végén lezárt mérleg, amely szerint az Ulpius- ház durván egymilliárd forint adósságot hagyott hátra. Ebből 178 millió a rövid lejáratú bankhitel - amelyből 80 millió a növekedési hitelprogramban kapott kölcsön -, és több mint 650 millió forint a szállítók követelése. Ha kikiáltási áron elkelne a most meghirdetett százezres könyvcsomag, az még a biztosítékkal rendelkező, mintegy 180 millió forintnyi hitelezői követelést sem fedezné teljes egészében.

 

TÁBLÁZAT

AZ ULPIUS-HÁZ ADATAI

Forrás: mérlegbeszámoló, VG-grafika

 

VITÉZ F. IBOLYA

 

(Világgazdaság, 2017. május 08., hétfő, 1+4. oldal)


 

A Sixtus-kápolna miatt jelentették fel a könyvcézárt

 

Matyi Dezső 3 millióért árulta az exkluzív albumot

 

Somogyi Ferenc kifizette az előleget, de eddig nem kapta meg a két kötetet

 

BUDAPEST Mindössze 100 példány kerül Magyarországra a kötetből, amely a világhírű vatikánbeli Sixtus-kápolna freskóiról készült! - kapva- kapott az alkalmon és egyből kettőt rendelt az exkluzív, darabonként 3 millió forintért kínált albumból Somogyi Ferenc. A férfi szerint a limitált példányokat a könyvcézár Matyi Dezső, a felszámolás alatt álló Alexandra Könyvkiadó tulajdonosa kínálta neki.

- Matyi azt mondta, hogy a limitált kiadásból összesen száz darabot kapott meg Magyarország - kezdte Somogyi Ferenc. - Nagyon megörültem a lehetőségnek, mert mindig szerettem volna a lányaimnak és az unokáimnak valami maradandó, különleges ajándékot adni. Előlegbe átutaltam két könyvért 3 millió forintot. A maradékot később kellett volna fizetni. Könyvet azonban ez ideig sem kaptam, pedig a határidő rég lejárt - magyarázta.

Matyi Dezső szerint Somogyi célja, hogy lejárassa őt.

- Javaslom Somogyi Ferencnek, hogy ne a luxuskiadványok szállítási időpontja, hanem inkább amiatt aggódjék, amit az Alexandrával tett - vágott vissza Matyi Dezső. - Tájékoztatom továbbá arról, hogy miután a cégei által megrendelt luxuskiadványokról szóló számlát kiegyenlítette, az Alexandra 1 héten belül leszállítja számára a kiadványokat - közölte a Blikk megkeresésére Matyi.

Somogyi Ferenc és Matyi Dezső kapcsolata nem új keletű, hiszen Somogyi az ügyvezetője a PD Consulting Gazdasági, Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-nek, amelyet felkért tavaly az Alexandra cégcsoport feje, hogy válságmenedzserként segítsen megmenti a könyvbirodalmat.

- Sajnos Matyi Dezső nem hallgatott ránk, és továbbra is ment a saját feje után. Így azonban nemhogy csökkent volna a hiány, egyre csak nagyobb lett. Amikor ezt jeleztük Matyi Dezsőnek, közölte, hogy a hiány nagy részét a mi vállalkozásunk csinálta, így a felelősség is a miénk. Miután ezt nem hagyhattam, rendőrséghez fordultam, és feljelentést tettem, egyelőre ismeretlen tettes ellen - közölte Somogyi Ferenc.

A rendőrség nyomozást indított az üggyel kapcsolatban.

 

Árusból lett üzletember

Matyi Dezső utcai könyvárusból lett az ország egyik legnagyobb könyvkiadója, az Alexandra tulajdonosa. Sikerei csúcsán borászatot is üzemeltetett, illetve tulajdonosa volt egy futballcsapatnak is. 2017 elejére Matyi birodalma összeomlott: az Alexandra felszámolás alá került.

 

a Blikk mondja

Bármilyen csodálatos lehet az album, valószínűleg maradandóbb az élmény, ha az ember felkerekedik és a helyszínen tekinti meg a freskókat. Arról már nem is szólva, hogy gazdaságosabb is lett volna. I. O. É.

 

Borító A reklámfüzet ízelítő volt az albumhoz

A kiadótulajdonos Matyi Dezső könyvbirodalma összeomlott

Nyomozás Somogyi feljelentése nyomozán nyomozás indult

Kapott az alkalmon Somogyi Ferenc kettőt is rendelt a limitált albumból, darabonként 3 millióért

 

L. E.

 

(Blikk, 2017. május 06., szombat, 3. oldal)


 

Tápászkodó építőipar

 

Jó három év egy helyben járás után az első negyedévben közel ezer építőipari céget alapítottak - közölte az Opten. A termelési mutatók szintén kedvezőek. Ebben komoly szerepet játszhatnak az állami ösztönzők, de a céginformációs vállalkozás hosszú távon inkább a verseny szerepének erősödését tartaná kívánatosnak. Az ágazat csak most tápászkodik fel a gödörből: a termelés még mindig nem éri el a 2010-es szintet. Sok a felszámolás, a cégtörlés és a kifizetetlen számla. Az ágazat továbbra is veszélyes üzem: a pénzügyi háttér, az üzleti etika és a piaci bizalom tekintetében van még fejlődési lehetőség - fogalmaz Pertics Richárd céginformációs igazgató.

 

Népszava

 

(Népszava, 2017. május 06., szombat, 6. oldal)


 

Tovább nyúlik a Szeviép-per, mint a rétestészta

 

Alig néhány tárgyalási napot tartottak eddig a Szeviép-ügyben, holott két évvel ezelőtt emeltek vádat a cég három vezetője ellen, mert a vád szerint szándékosan csökkentették vagyonukat, miközben óriási összeggel tartoztak hitelezőiknek.

 

CSONGRÁD MEGYE

 

A tegnapi tárgyaláson a Szeviép egyik leánycége, a Biztonság Üzem Kft. felszámolóját és a Szeviépet finanszírozó faktorálócég vezérigazgatóját hallgatta meg tanúként a bíróság. Szabó Bálint, aki több ízben szervezett tüntetést, sajtótájékoztatót a kisemmizett alvállalkozók nevében, most a tárgyalás előtt bejelentette, hogy megvásárolta az egyik követelést, így sértettként kíván jelen lenni a tárgyaláson azzal, hogy ott kérdéseket is feltehet. (Az eddigi tárgyalásokon nem vehettek részt a vállalkozók.)

A Biztonsági Üzem Kft. felszámolóját hallgatta meg a bíróság, Szabó Bálint ennek a tanúnak tett fel kérdéseket. Arra volt kíváncsi, hogy a többször Újhelyi Istvánnal összefüggésbe hozott férfi vezette cég felszámolója találkozott-e a Szeviép felszámolójával. Szabó Bálint kérdéseire nemmel válaszolt a tanú, majd az Echo TV, a TV2, az M1 stábjai Szabóval együtt kivonultak a teremből.

A Szeviépet finanszírozó faktorálócég vezérigazgatója tanú- ként elmondta, hogy az egyik csődegyezségi eljáráson a cég válságmenedzsere ábrákkal bemutatta, hogy a Szeviép fedezet nélküli kölcsönöket nyújtott, ahogy a vádban is szerepel, a leánycégeinek. A faktorcég vezetője felhozta azt is, hogy ezen a csődegyezségi egyeztetésen felmerült a gyanú, hogy a Szeviép kimentette a vagyonát egy hasonló nevű, hasonló tevékenységre alapított cégbe, de kutakodásaik elakadtak az új cég amerikai tulajdonosi szálainál.

A Szeviép vezérigazgatója a vádlottak padjáról kérdezte a tanút arról, hogy akár a tulajdonosi, akár a tevékenységi kört illetően talált-e kapcsolatot a tanú a Szeviép és a hasonló nevű cég között. A tanú ilyenről nem tudott.

A vád szerint a vádlottak döntéseikkel 2007-től kezdődően nyújtottak rendszeresen kölcsönöket az észszerű gazdálkodás követelményeivel ellentétes módon a cég tulajdonában álló gazdasági társaságoknak. A cég vagyonát közel 1,5 milliárd forint összegben csökkentették. A felszámolási eljárásban több mint 6 milliárd forint hitelezői igényt vettek nyilvántartásba.

 

SZLAVKOVITS RITA

 

(Délvilág, 2017. május 09., kedd, 2. oldal)


 

Végelszámolással távozhat a hazai parkettről az EHEP

 

KISPAPÍR | Már csak portfóliókezeléssel foglalkozik a társaság

 

Júniusban dönthet a jegyzett tőke leszállításáról az EHEP rendkívüli közgyűlése. A vezetőség idén méri fel a hosszú távú lehetőségeket, s adott esetben a végelszámolás sem kizárt.

 

Rendkívüli közgyűlést tart június 13-án az EHEP (Első Hazai Energia-Portfólió Nyrt.), ugyanis a 2016-os veszteség hatására a társaság saját tőkéje a jegyzett tőke kevesebb mint kétharmadára csökkent, ezért szükséges a cég jegyzett tőkéjének leszállítása. Továbbá újra elő kell terjeszteni a felelős társaságirányítási (FT) jelentést, melyet nem fogadtak el az április 28-i éves rendes közgyűlésen. Jellemző a közgyűlési hangulatra, hogy a jegyzőkönyv tanúsága szerint a tavalyi üzleti évről összeállított beszámoló elfogadása előtt a társaság elnöke, Fodor László külön is felhívta a részvényesek figyelmét, hogy egy évvel korábban a 2015-ös beszámoló el nem fogadása miatt 4 millió forintra büntették a társaságot, és felfüggesztették a kereskedését. Ezt követően ellenszavazat nélkül átment a 2016-os beszámoló, majd a részvényesek az FT-jelentés elkaszálásával fejezték ki "fenntartásaikat".

Az EHEP részvényeit 1998-ban vezették be a tőzsdére. 2005-től 10 éven át villamosenergia-kereskedelemmel és -elosztással foglalkoztak, ám a Magyar Energia Hivataltól kapott engedély 2015 decemberében lejárt. A földgáz-kereskedelmi jogot pedig 2016-ban adták vissza, miután nem tudták megvetni a lábukat ezen a piacon. 2004 előtt ingatlanhasznosítással is foglalkoztak. Jelenleg a társaság egyetlen tevékenysége a portfóliókezelés. A befektetői kapcsolattartó közlése szerint magyar részvények és állampapírok, illetve külföldi tőzsdei papírok képezik a portfóliót. A BÉT honlapja szerint a társaságnak egyetlen nagytulajdonosa van, a DVG (Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt.), amely 39,2 százalékkal rendelkezik. A dunaújvárosi önkormányzat még 1997 májusában döntött úgy - a Dunaújváros Online beszámolója szerint -, hogy a jobb megtérülést ígérő EHEP-részvényekre konvertálja meglévő Dédász- és Démász-papírjait, melyek akkor csupán a névértékük 40-60 százalékán forogtak.

A hivatalosan 60,8 százalékos közkézhányad azonban megtévesztő. Mert ennek oka, hogy a tavalyi tulajdonosi megfeleltetésnek a másik nagytulajdonos, a 38,41 százalékot birtokló Buda- Cash Brókerház felszámolója nem tudott eleget tenni. Így ezt a pakettet is az 5 százalék alatti tulajdonosok között tartják nyilván. A két évvel ezelőtti Buda-Cash-botrány nem csak a brókercég nagytulajdonosi státusa miatt érintette érzékenyen az EHEP-et. Az EHEP a Buda-Cashnél tartotta befektetéseit, amelyekhez másfél évig nem fért hozzá. Továbbá a DRB Bank részére alárendelt kölcsönt nyújtott, melyre kénytelenek voltak 100 százalékban céltartalékot képezni. A botrány kirobbanását követően az EHEP csupán annyi szabad eszközzel rendelkezett, amennyit a KELER-nél és a DRB Banknál elhelyezett letétek képeztek, amelyekre a földgáz- és a villamosenergia-kereskedelem miatt volt szükség. Ezek összege 30 millió forintot tett ki. A Buda-Cashnél nyilvántartott eszközeikhez csak a tavalyi év végétől férnek ismét hozzá.

Mindezek fényében nem meglepő, hogy az április végi közgyűlésen elfogadott 2016-os beszámoló azzal zárul: a vezetőségnek idén fel kell mérnie, vajon a rendelkezésre álló eszközökkel hosszú távon nyereségesen végezhető-e a portfóliókezelés, s amennyiben nincs rá mód, akkor fontolóra kell venni a végelszámolás lehetőségét. Valójában a végelszámolás "fapados" tőzsdei kivezetést jelentene, hiszen a társaságnak aligha lenne forrása ajánlatot tenni a saját részvényeire.

 

FARAGÓ JÓZSEF

 

(Világgazdaság, 2017. május 09., kedd, 10. oldal)


 

Pénzt kapnak az AIM ügyfelei

 

Jóváhagyta a Fővárosi Törvényszék az AIM Általános Biztosító közbenső felszámolási mérlegét és részleges vagyonfelosztási javaslatát - tájékoztatta a biztosító hitelezőit és ügyfeleit a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.

A végzés értelmében a 2015. június 30-i fordulónapi közbenső felszámolási mérleg szerint azok a hitelezők kapnak most pénzt - a biztosítási ágazati jogszabályban foglalt sorrendben -, akiknek a felszámolás kezdő időpontjáig biztosítási káruk vagy szolgáltatási jogosultságuk keletkezett. A többi hitelező továbbra is szerepel a felszámoló által vezetett hitelezői nyilvántartásban, s ha marad még pénz, egy újabb mérleg alapján juthat hozzá a követeléséhez.

Az AIM hitelezői már évek óta várnak a pénzükre. A biztosító engedélyét még 2013 elején visszavonta a felügyelet, s elindította a végelszámolást, amely felszámolásba ment át. A biztosítónak mintegy 185 ezer - többnyire külföldi - ügyfele volt, viszonylag csekély piaci részesedéssel rendelkezett.

 

H. B.

 

(Világgazdaság, 2017. május 10., szerda, 13. oldal)


Minősít az adóhatóság

 

Barátságot ajánl az idei évtől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, legalábbis szavakban, a jó adózóknak. Külön kezeli a "megbízható" vállalkozásokat, vagyis azokat, amelyek nem állnak végrehajtás alatt, és nincs 500 ezer forintnál nagyobb nettó adótartozásuk. Náluk hosszú évek helyett legfeljebb 180 napig tarthat egy ellenőrzés, ők a szokásos 75 nap helyett 45 napon belül megkapják a visszaigényelt áfát, és ha netán mulasztanak, feleannyi bírságot rónak ki rájuk. Csakhogy a fordulat nem mindenkinek segít.

"A bíróság a sokadik kérésünkre felfüggesztette ugyan a végrehajtást, de közben a NAV kizárólag a vitatott adótartozás miatt felszámolást kezdeményezett a cégünk ellen, amit nem jogerősen el is rendeltek. Hiába nyerjük meg a pert, ha a cégünknek vége" vázolta a morbid jogi helyzetet a HVG-nek egy gabonakereskedő vállalkozás vezetője. A négy és fél évig húzódó ellenőrzés végén százmillió forintos nagyságrendű adótartozást állapított meg a NAV, és emiatt visszatartotta a visszaigényelt áfát. A hatóság felrótta, hogy egyes beszállítói adócsalók, amiről tudnia kellett volna. A partnerek nem fizettek áfát, majd fantommá lettek évekkel a szóban forgó gabonaüzlet után. A 2011-ben indult adóellenőrzésből 2016-ban lett per. Ha a felszámolás is elindul, a cég jogorvoslati esélyei romlanak, hiszen a menedzsment szerepét átvevő felszámoló akár vissza is vonhatja a keresetet. Más oka aligha lehet, hiszen a felszámolásban az adóhatóság nem szokott jól járni.

"Sok adózó nyeri meg a perét, de közben a jogszerűtlen határozatot hozó adóhatóság visszafordíthatatlan károkat okoz neki és a tulajdonosainak" mondja Fehér Tamás, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje. Kártérítésért persze lehet perelni, de a tapasztalatok szerint nincs sok értelme. A vállalkozásnak be kell érnie azzal, hogy évekkel később kamatostul visszakapja a jogosulatlanul beszedett adót és a perköltséget, amivel, ha időközben megszűnt, már nem sokra megy. De úgy is jégre lehet vinni egy ellenőrzés alatt álló céget, hogy még nincs ellene jogerős, elmarasztaló határozat. Mint Kalocsai Zsolt, az RSM vezérigazgatója mondja, ha "végrehajtás alóli elvonási szándékot" valószínűsít a NAV, a puszta feltételezés alapján ideiglenesen, előre zárolhatja az adós számláját.

Olykor egészen kis összegek miatt is megbélyegezhetnek egy-egy céget. Több, néhány tízezer forintos adminisztrációs mulasztásról és a NAV tévedéséről is beszámolt például az immár két pénzintézetben is tulajdonos BanKonzult Kft. A Szemerey Tamás kezében lévő cég ellen két-két adóvégrehajtás indult tavaly is, az idén is. Márpedig ez olyan stigma egy vállalkozás cégkivonatán, ami ha téves is, vagy ha fizet is a cég tartósan rajta marad. Az Igazságügyi Minisztérium a HVG-nek azt magyarázta, hogy a "kényszerintézkedések" feltüntetése a nyilvánosság és a hitelesség záloga, a hitelezők érdeke. Ha egy kötelezően bejegyzendő adóhatósági végrehajtásról bebizonyosodik, hogy téves, a bejegyzést törölni kell, de a cégnyilvántartásból továbbra is megismerhető. Az adóhatóság ráadásul elvárja ügyfeleitől, hogy végrehajtással sújtott üzletfeleik esetében körültekintően járjanak el. Amiatt azonban a jelek szerint senki sem gáncsoskodik, hogy az adófizetők pénzéből talpra állított MKB ötöde éppen a végrehajtásokkal tarkított cégjegyzékű BanKonzulthoz került.

"A szolgáltató szemlélet érvényesül a végrehajtásban is a 2016-ban átalakított adóhivatalban" lepte meg a HVG-t a NAV sajtóosztálya. Mint mondják, 2015-ben azonnal inkasszálták az adósok bankszámláját, tavaly viszont az 500 ezer forint alatti tartozásoknál fizetési felszólítást küldtek ki, amelyben adtak még 8 15 nap haladékot. Az idén kiterjesztették a módszert az egymillió forintnál nem nagyobb tartozásokra. Az "önkéntes teljesítésre" buzdítás során megtérült a postaköltség: 2015-ben még csak 250 ezer, tavaly már majdnem kétszer ennyi fizetési felszólítást küldtek ki, amelyekre 2016-ban az előző évi hétszerese, 17,5 milliárd forint folyt be. Ez persze a teljes tartozáshoz képest még mindig elenyésző összeg.

 

(HVG, 2017. május 11., csütörtök, 62. oldal)


 

NGM Beruházásszervező: állami építőcég

 

Hárommillió forint törzstőkével, "épületépítési projekt szervezése" főtevékenységgel új társaságot hozott létre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A céget a budai Vár területén található Magyarság Házának címére jegyezték be. A Mátyás-templom szomszédságában álló egykori pénzügyminisztériumi épületet ugyanis a kormányzati tervek szerint régi állapotára állítják vissza vélhetően ezt a beruházást koordinálja majd az NGM Beruházásszervező Nonprofit Kft. Az új cég vezérigazgatójává Borbély Pált nevezték ki, aki korábban, 2009-ben az egerszalóki gyógy-idegenforgalmi komplexumot építő Szalók Holding Zrt. élén is feltűnt, éppen akkoriban, amikor az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank Zrt. leánycége, a Beszállítói Befektető Zrt. kényszerkivásárlással megvette a zrt részvényeit. (A 2013 óta felszámolás alatt álló Szalók Holding Saliris Hoteljét ma már a Mészáros Lőrinc üzleti köreihez sorolható Event-Immo Kft. üzemelteti.) Egy április végi kormányhatározat alapján az NGM Beruházásszervező felett az állami tulajdonosi jogok és kötelezettségek 2020. december 31-éig a Nemzetgazdasági Minisztériumot illetik meg.

 

(HVG, 2017. május 11., csütörtök, 70. oldal)


 

Három órán át hallgatták ki a Szeviép felszámolóját

 

A csődbűntettel megvádolt Szeviép-vezérek pere a felszámolóbiztos meghallgatásával folytatódott a Szegedi Járásbíróságon. A biztos tanúmeghallgatása során végig úgy beszélt, mintha ő járt volna el a cég csőd- és felszámolási eljárásában is.

 

SZEGED

 

A maratoni tanúmeghallgatás végén derült ki, hogy a felszámolóbiztos csak a Szeviép felszámolásában dolgozott, a csődeljárásban nem ő volt a vagyonfelügyelő. Marjasné Endrédi Zsuzsa a többórás kihallgatás alatt úgy beszélt a csődeljárásról, a csődegyezségi tárgyalásokról, mintha azokon jelen lett volna. Az ügyészi kérdésekre válaszolva jött rá, hogy abban a Vegyépszer akkori vezérigazgatója működött közre. Egyébként a Szeviép csődeljárása 2010 áprilisa és augusztusa között zajlott, ezt követően indult a felszámolás.

A most kihallgatott tanú a felszámolást bonyolította le, amely egyébként még most sem zárult le. A cég nagyjából két és fél milliárd forintos vagyonából 1,8 milliárd forint összegű részesedést, ingatlant, gépeket értékesítettek. A felszámoló az eljárást országos viszonylatban kiemelkedően jónak mondta, mivel hozzávetőleg 60-65 százalékos megtérülés várható, magyarul ennyi hitelezői igényt sikerül kielégíteniük. A hitelezők rangsorában az alvállalkozók nincsenek előkelő helyen, az ő esetükben ennél jóval kisebb arányú a kifizetés.

A Szeviép Zrt. csődjének a hatósági iratok szerint 433 különböző alvállalkozó vagy beszállító károsultja van, 6,5 milliárd forintot nem fizetett ki nekik az építőipari vállalkozás. A csődeljárásban a vagyonfelügyelő feladata az, hogy megállapítsa a csődeljárás során, hogy egy cég valójában mekkora vagyonnal képes helytállni a hitelezői igényekért. A Szeviép tevékenységet záró mérlege szerint kilenc és fél milliárdos vagyonnal rendelkezett a cég, majd a csődeljárás során a vagyonfelügyelő már csak 2,65 milliárd forintban állapította meg azt az összeget, amennyit hitelezőinek kifizethet az óriásvállalkozás. A két összeg közötti hétmilliárd forintos különbséget Marjasné azzal magyarázta, hogy a Szeviép leányvállalkozásai, mint például a Biztonsági Üzem Kft. is, felszámolás alá kerültek, így le kellett azokat is írni a vagyonból. Az ingatlanárak a felszámolás időszakában nagyon alacsonyak voltak általában, így azok értékesítése is áron alul történt. Az ügyész a tanút kérdezve végül is kiderítette, hogy a csődeljárásban azokat a feladatokat, amelyekről a felszámolóbiztos beszámolt, nem is ő bonyolította le, hanem a Vegyépszer igazgatója volt megbízva a csődeljárás vagyonfelügyelői feladataival. A következő tárgyalásra, amely másfél hónap múlva lesz, így idézést kap a vagyonfelügyelő is.

 

TARTOZÁS 6,5 milliárd forint

Ekkora összeget nem fizetett ki a Szeviép a károsultaknak.

 

SZLAVKOVITS RITA

 

(Délvilág, 2017. május 12., péntek, 2. oldal)