Heti sajtószemle

2017. / 20. hét

Rovat: Heti sajtószemle

Az adóhatóság is nyomozást folytat az Alexandra-cégcsoportnál

 

A 2015-ös és a jelenlegi csődben ugyanazok a vállalkozások érintettek

 

Az idén ismét csődbe jutott Alexandra- cégcsoport 2015-ben egyszer már csődbe került. A felszámoló feljelentése alapján az adóhatóság ma is nyomoz, miután a cégcsoport vagyonát zömmel átjátszották két olyan vállalkozásba, amelyeknél a mostani helyzettel kapcsolatban vizsgálódik a rendőrség.

 

Az Alexandra-cégcsoporttal összefüggésben nemcsak a Tolna Megyei Rendőrfőkapitányság nyomoz, hanem az adóhatóság is - tudta meg a Magyar Idők. Míg Tolnában a cégcsoportnál 2015-től történtek miatt hét ügyben - csalás, sikkasztás, jogosulatlan pénzintézeti tevékenység, személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt - folyik a nyomozás ismeretlen tettes ellen, az adóhatóság a cégcsoport 2015 előtti ügyeit vizsgálja. Mindkét nyomozásban azonos cégek tűntek fel. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi sajtóirodája megerősítette a nyomozás tényét, de részleteket nem közölt.

A könyves cégcsoport korábbi zászlóshajója, a 2015-ben csődbe ment Pécsi Direkt Kft. felszámolója, a Kvantál Kft. az idei csőd hallatán sajtóközleményben vont párhuzamot a 2015 előtt és a most történtek között. A Kvantál Kft. 102 hitelezőt és 9 milliárd forint tartozást tart nyilván. Több mint egy tucat könyvkiadó és könyvkereskedő, helyi önkormányzatok, bankok, valamint a NAV vár a Pécsi Direkt Kft.-től a pénzére, ám az Alexandra-cégcsoport vagyona eltűnt. A HVG.hu beszámolója szerint a felszámoló perek sorozatát indította az eltűnt vagyon visszakövetelésére azon cégek ellen, amelyekbe a Pécsi Direkt Kft., vagyis az Alexandra- hálózat vagyonának zöme átkerült. Ilyen például a Wolf-CRS Kft., a Könyvbazár Kft., a Matias Borászat Kft. és a Rainbow Üzletlánc Kft.

A felszámoló megállapította, hogy a felszámolási eljárást megelőzően a Pécsi Direkt Kft. értékesítette a készleteit, a vagyontárgyak bizományosi, bérleti vagy egyéb szerződésekkel, pénzfizetés nélkül a Rainbow Üzletlánc Kft. és a Könyvbazár Kft. birtokába kerültek. A Pécsi Direkt Kft. vagyona a felszámoló szerint indokolatlanul befogadott számlák kifizetésével, indokolatlan költségek elszámolásával is csökkent. A felszámoló megállapítása szerint a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet miatt a Pécsi Direkt Kft. menedzsmentje a vállalat vagyonát jogellenes módon, a hitelezők kárára, a kiadókat, az önkormányzatokat és az adóhatóságot kijátszva átruházta más cégekre, akik pénzben nem egyenlítették ki a vagyon ellenértékét. Mindezért a felszámoló büntetőfeljelentést tett csődbűncselekmény, sikkasztás, csalás, költségvetési csalás, hűtlen kezelés és tartozás fedezetének elvonása gyanúja miatt.

A Könyvbazár Kft. és a Rainbow Üzletlánc Kft. a Tolna megyei rendőrségi nyomozásban is érintett. Mint megírtuk, Matyi Dezső az Alexandra megmentésére kérte fel tavaly ősszel a PD Consulting Kft.-t, ám a válságkezelő büntetőfeljelentést kényszerült tenni. A Rainbow Üzletlánc Kft. átvilágítása során 240 millió forint hiányt tártak fel a könyvelésben, valamint azt, hogy a hiányzó pénzt évi öt százalék kamatra kölcsönadták. Emellett kiderült, hogy a Rainbow Kft. és a Könyvbazár Kft. nevében lejárt határidejű, értéktelen sportutalványokat vásároltak, amire hivatkozva aztán egy év alatt 1,436 milliárd forintot vettek ki a cégből.

A közös szereplők és az Alexandracégcsoportnál történt, azonos irányba mutató folyamatok miatt nem zárható ki, hogy a rendőrségi és az adóhatósági nyomozás végül egy kézbe kerül.

 

Elképzelhető, hogy a NAV és a rendőrség eljárását egyesítik

 

Szemán

 

(Magyar Idők, 2017. május 15., hétfő, 6. oldal)

 


 

Eladó Wicha üzleti parkja

 

EURÓPA CENTER | Nyolcmilliárdot kér az állami felszámoló a Megyeri hídnál lévő ingatlanért

 

Újra megpróbálja eladni a felszámoló a Wicha József nagyvállalkozó birodalmához tartozó Európa Center üzleti parkot. A bedőlt fejlesztőcég összadóssága 13,4 milliárd forint, a kikiáltási ár csak 8 milliárd.

 

Hatmillióért egy 2004-es, szürke Maserati 4200 Coupe, nyolcmilliárd forintért egy 80 ezer négyzetméteres üzleti és logisztikai park a fővárosi Megyeri híd tövében - ezeket hirdette meg a múlt héten a stratégiai kiemelésre érdemesített cégek felszámolója, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. A nemrég még tízmilliárd forintos vagyonnal a legtehetősebb vállalkozók között jegyzett Wicha József egyik érdekeltsége, a 2014-ben felszámolás alá került Terra Invest Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. vagyonelemeiről van szó. Az üzleti parkot, az Európa Centert korábban - még az előző felszámoló - 8,4 milliárdos irányáron hirdették, az állami felszámolócég pedig 8 milliárddal próbálkozott már 2015 végén is. Jelentkező akadt, de nem kínált többet 6,3 milliárdnál, így eredménytelen lett a pályázat - bár nem az ár, hanem az eladásra kínált területtel kapcsolatos "tisztázatlan jogvita" volt az ok -, legalábbis ez derül ki az akkori eredményhirdetésből.

A mostani pályázat szerint az üzleti park bérleti jogokkal terhelt, az ingatlanokra a cég fő hitelezőjének, a Raiff eisen Bank Zrt.-nek 10,7 milliárd forint egyetemleges keretbiztosítéki jelzálogjogot, illetve 2,7 milliárd erejéig jelzálogjogot jegyeztek be, a NAV-nak pedig adótartozás miatt végrehajtási joga van 72 millió forint erejéig. A Terra Invest 2014. októberben lezárt mérlege szerint az összes tartozása 12,5 milliárd forint volt, ezzel szemben 14,3 milliárd forint eszközt (ezen belül 13,6 milliárd értékű ingatlant) tartott nyilván könyveiben. Abban az évben több mint egymilliárd forint veszteséget mutatott ki, de a saját tőkéje megközelítette az 1,5 milliárdot. A vagyonértékesítés kimenetele az állam számára nem közömbös - ezt jelzi a kormányhatározat a stratégiai kiemelésről is -, hiszen az üzleti parkot fejlesztő Terra Investbe a Magyar Fejlesztési Bank is beszállt. Az MFB Fejlesztési Tőkealap 3,1 milliárdos tőkeemeléssel 49 százalékos részvényes lett a cégben 2006-ban. A többséget a Ladent Kft. jegyzi, amelyben Wicha a Wis Holding Zrt.-n keresztül érdekelt.

Az egykori fűtésszerelőből lett miskolci milliárdos mintegy 30 energetikai, illetve turisztikai vállalkozásból álló birodalmában nem a Terra Invest az egyetlen, amely megroggyant. A Wis Holding nemrég kért csődvédelmet, márciusban rendelt el fizetési moratóriumot a bíróság. A számos állami beruházás kivitelezésében részes cég egyik legnagyobb közpénzes munkája a KÉSZ Zrt.-vel közös - eredetileg 5,3 milliárd forintból tervezett - projekt, a budai Széll Kálmán tér tavaly zárult átépítése volt. Az Index korábban arról cikkezett, hogy nyomozás folyik "különösen nagy értékre elkövetett tartozás fedezetének elvonása" bűntett gyanújával, az ügyben érintett a Wis Holding, s a cégvezető vagyoni részesedését lefoglalták. Erre a cégnyilvántartás szerint egy évvel ezelőtt került sor, amit megelőzött a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon- visszaszerzési Hivatalának biztosítási intézkedése.

 

TÁBLÁZAT

TERRA INVEST ZRT. ADATOK

Forrás: Opten

 

VITÉZ F. IBOLYA

 

(Világgazdaság, 2017. május 15., hétfő, 5. oldal)


 

Újra boltot szeretnének a környéken, van rá esély

 

SZÁNDÉK Aláírásgyűjtésbe kezdtek az Ady Endre úti volt CBA környékén élő lakók, azt szeretnék, hogy újra bolt működjön a közelükben. A kezdeményezők szerint a környező házakban lakó idős embereknek a bezárás miatt jelenleg túl sokat kell gyalogolniuk egy-egy bevásárlás miatt. Az elmúlt tíz évben két bolt is, a volt Szövetség Áruház, valamint a CBA franchise partnere, a Palóc Nagykereskedelmi Kft. üzlethelyisége is bezárt. Utóbbi ellen csődeljárást indítottak.

 

- A Coop Zrt. már a csődeljárás alatt vételi ajánlatot tett az Ady Endre úton található szolnoki üzlethelyiség megvásárlására, akkor azonban nem jártunk sikerrel - mondta lapunknak Fekete Tibor, az üzletlánc vezérigazgatója. - Most, hogy a cégbíró nemrég kijelölte a felszámolóbiztost, lehetőségünk van ismét ajánlatot tenni. A szándékunk megvan az üzlethelyiség megvásárlására, később természetesesen a cél a bolt kinyitása lenne - tette hozzá a vezérigazgató.

 

M. R. E.

 

(Új Néplap, 2017. május 13., szombat, 4. oldal)

 


 

Félmillió miatt bujkálnak

 

Az időseket félrevezető termékbemutatós nem jelent meg a tárgyaláson

 

Lezajlott a békéltető testületi eljárás a Magyar Idők által feltárt termékbemutatós átverés ügyében. A tárgyaláson az MSZ-Doktor Trend Kft. nem jelent meg, ezért bírságra számíthat - tudta meg lapunk. Emlékezetes, egy nyugdíjas olvasónkat, a városmajori szívsebészeti klinika közelségét kihasználva, magukat orvosnak kiadó ügynökök vették rá az 500 ezer forintos vásárlásra, amelynek során közérzetjavító eszközöket értékesítettek a súlyos betegség gyanújával sarokba szorított fogyasztónak. Rendőrségi nyomozás is folyik a legalább tucatnyi fővárosi károsult feljelentése miatt.

 

Nem jelent meg az április végén lezajlott békéltető testületi tárgyaláson a fogyasztói feljelentés alá vont MSZDoktor Trend Kft., ezért az illetékes kormányhivataltól bírságra számíthat. A cég képviselője az előírások szerint köteles lett volna részt venni a békéltetésben - közölte a Magyar Időkkel a Budapesti Békéltető Testület szóvivője. Kolyvek Antónia elmondta: a lapunktól a békéltetőkhöz fordult panaszos fogyasztót meghallgatták, ezt követően a helyzet orvoslására ajánlást fogalmaztak meg a termékbemutatós cégnek, amelyet hivatalosan eljuttatnak a vállalkozásnak. Vázolta, a nyugdíjas fogyasztó kezdeményezésére indult ingyenes békéltetőtestületi eljárásban elegendő volt egy tárgyalás is, a cég, illetve olvasónk esete ugyanis nem volt ismeretlen a fogyasztóvédők előtt, hasonló ügyben az MSZ-Doktor Trend Kft.-t már korábban is eljárás alá vonták.

- A helyzet egyértelmű, félrevezették a fogyasztót, ezért a békéltető testület által megfogalmazott ajánlás szerint a kft.-nek vissza kell fizetnie a panaszosnak az 500 ezer forintos vételárat, egyúttal vissza kell vennie tőle a termékbemutatón értékesített eszközöket - mondta a szóvivő. Hozzátette: ezt nem köteles megtenni a cég, ebben az esetben viszont nyilvánosságra hozzák, hogy a jogszabály által előírt határidőn belül nem tett eleget a peren kívüli eljárásban számára megfogalmazott ajánlásnak, vagyis nem működött együtt abban, hogy békés úton rendeződjék az ügy.

- Ilyen esetben a fogyasztónak következő lépésben azt javasoljuk, hogy közjegyző révén megküldött fizetési meghagyás útján érvényesítse a követelését, illetve polgári peres úton próbálja meg érvényesíteni az igazát - mondta Kolyvek Antónia. Megjegyezte, félő ugyanakkor, hogy az országos hálózatban működő, horvátországi érdekeltségű társaság - mivel rendőrségi nyomozás is folyik a működése miatt - mostanra már kimentette vagyona nagy részét máshová, illetve az sem kizárt, hogy más cégekbe, esetleg más országba szervezte át termékbemutatós tevékenységét, ami miatt nehéz lesz érvényt szerezni a fogyasztó jogainak.

A békéltető testület szóvivője azt hangsúlyozta, hogy minden ilyen, közvetlen ajánlat részeként születő vásárlás előtt fontos utánanézni a terméket vagy szolgáltatást kínáló vállalkozásnak. Az interneten fellelhető nyilvános adatbázisokból például kideríthető, hogy a cég nem áll-e felszámolás vagy végrehajtás alatt, illetve mennyire megbízható kereskedővel van dolgunk.

Emlékezetes, lapunk néhány hónapja megírta, az MSZ-Doktor Trend Kft. kapcsán legalább tucatnyi feljelentés ügyében, ismeretlen tettes ellen, csalás bűntettének gyanúja miatt rendőrségi nyomozás is folyik.

A kft. tipikus gyakorlata szerint a városmajori szívsebészeti klinika közelében működtetett, időközben felszámolt üzletében, és vélhetően több budapesti és vidéki boltjában rendszeresen értékesített úgynevezett közérzetjavító eszközöket olyan idős vásárlóknak, akik nem voltak tisztában azzal, hogy nem orvosi vizsgálatra, hanem termékbemutatóra kaptak meghívást. A fogyasztók utóbb nem tudtak elállni a több százezer forint értékű vásárlástól, mert a cég - különféle szabályokra tévesen hivatkozva - nem adott rá lehetőséget. Emiatt többen a fogyasztóvédelemben illetékes kormányhivatalokhoz, illetve a rendőrséghez fordultak.

A horvát állampolgárságú Biljana Ignac által tulajdonolt MSZ-Doktor Trend Kft. a cégnyilvántartó szerint bonyolult céghálózatban működik hazánkban. A tucatnyi értékesítő cégből álló hálózat tagjai a fővároson kívül Győrben, Bábolnán, Bükön, Tatán, Pápán, Györén, Győrújbaráton, illetve ezek környékén szervezhetnek ingyenes orvosi vizsgálatnak álcázott termékbemutatókat.

 

Leggyakrabban a nyugdíjas, kiszolgáltatott korosztályt tévesztik meg a csaló ügynökök (képünk illusztráció)

 

Thurzó Katalin

 

(Magyar Idők, 2017. május 16., kedd, 15. oldal)


 

Eladó a golfpálya-követelés

 

Csaknem 270 millió forint becsértékű követelést kínál eladásra a 2015 végén bedőlt Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. felszámolója, a Kvantál Kft. A cégcsoporthoz tartozó - a Quaestor Invest Kft. és a Quaestor Zrt. tulajdonában álló - Kenese Golf Projekt Sport- és Ingatlanfejlesztő Kft.-vel szembeni, lejárt, biztosíték nélküli követelésről van szó, amely tulajdonosi kölcsönből ered, és okirattal csak részben alátámasztott. A Quaestor nagyszabású terveinek egyike volt a kenesei golfpálya, amely mellé villaparkot, 150 szobás szállodát, konferencia- központot és trópusi homokos partot álmodtak pálmafákkal.

A Kenese Golf Projekt Kft. korábban bedőlt, mint a Quaestor Zrt., 2015. júniusban kezdődött a végelszámolása. A golfcég tavaly júniusban készült közbenső mérlegében 678 millió forint befektetett eszközt és 334 millió forint kötelezettséget mutattak ki. A végelszámoló Patik, Varga és Társaik Zrt. első nekifutásra tavaly 120 millió forintért próbálta eladni, legutóbb, idén márciusban 99 millió forintért hirdette meg a vagyontárgyakat, 30 ingatlant, több mint 50 hektárnyi, egybefüggő területet. Az ingatlanok korábban termőföldnek minősültek, és bár a művelés alól kivonták, átminősítették a területet, a végelszámoló tájékoztatása szerint a haszonbérlő az eredeti művelési ágnak megfelelően művelte a földeket.

 

(Világgazdaság, 2017. május 16., kedd, 5. oldal)


 

Röviden

 

Az Országgyűlés elfogadta a csődeljárásról és a felszámolásról szóló törvény, az azzal összefüggő egyes jogszabályok módosítását. A hitelbiztosítéki törvényt azért módosították, hogy bárki számára megismerhető legyen, ha az adós a vagyonát biztosítékul lekötötte.

 

(Kelet Magyarország, 2017. május 17., szerda, 2. oldal)


 

637 milliárdról mondott le a NAV

 

Az adóhatóság évkönyvére hivatkozva írja a Világgazdaság, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal több mint 637 milliárd forint követelésről mondott le tavaly, ez több mint négyszerese a 2015-ös lemondásnak, amikor 157 milliárd forintot engedett el. A lap szerint ezek az összegek olyan követelésre vonatkoznak, amiknél a felszámolás során nem várható megtérülés. A hatalmas összeg még érdekesebb annak fényében, hogy az előző évhez képest feleannyi, 3835 felszámolást kezdeményezett a NAV 2016-ban. A 637 milliárd kiugróan magas: 2014-ben 70 milliárd volt a leírás, 2013- ban 57 milliárd, 2012-ben pedig szintén 70 milliárd.

 

Minden korábbinál nagyvonalúbb lett az adóhatóság

 

(Színes Ász, 2017. május 17., szerda, 3. oldal)


Leépít a Teva Magyarországon

 

GYÓGYSZERGYÁR | A jövő év végéig értékesítik vagy bezárják a gödöllői üzemet

 

A Teva globális költségcsökkentési programjának áldozatául esett a gödöllői gyár is.

 

A Teva Gyógyszergyár Zrt. (Teva) 500 fős létszámcsökkentést tervez gödöllői termelőüzemében a következő hónapokban azzal a szándékkal, hogy 2018 végéig értékesíti vagy bezárja az üzemet - közölte a társaság kedden. A terv a társaság globális hálózati működési stratégiájának részét képezi, az a cél, hogy a Teva gyártókapacitását a piac és a betegek globális igényeihez igazítsák. A gödöllői üzem 2018 közepéig csökkentett kapacitással folytatja a termelést. A cég a közlemény szerint a munkavállalói érdekképviseletekkel folytatott "korrekt és méltányos, ugyanakkor hatékony" konzultációt követően igyekszik gondoskodni arról, hogy a munkavállalók olyan juttatásokban részesüljenek, amelyek segíthetik őket abban, hogy új állást találjanak. A Nemzetgazdasági Minisztérium a gyárbezárásra reagálva közölte, hogy kiemelt figyelemmel kísérik a Teva Gyógyszergyár Zrt. elbocsátandó munkavállalóinak sorsát. Az OFA Nonprofit Kft. haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a megyei kormányhivatallal, a szakszervezettel és a leépítést bejelentő céggel, emellett mindent megtesz az elbocsátandó dolgozók mielőbbi elhelyezkedésének elősegítése érdekében.

A Teva azt írta, továbbra is teljes mértékben elkötelezett a társaság magyarországi működése iránt, és hangsúlyozta: a terv az együttesen több mint kétezer embernek munkát adó debreceni és sajóbábonyi üzemet, valamint a társaság magyarországi kereskedelmi egységét nem érinti.

Tavaly január végén a Teva önként, elővigyázatosságból minden gyártási tevékenységet felfüggesztett Gödöllőn az amerikai gyógyszerbiztonsági hatóság észrevételei nyomán - közölte még tavaly júniusban az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés- egészségügyi Intézet. A kényszerleállás nem kis érvágást jelenthetett a cégnek, hiszen több mint kétszáz Magyarországon forgalmazott termékről van szó, emellett korábban több mint negyven országba exportáltak a gödöllői gyárból. Tavaly októberben még lapunkkal azt közölte a cég, hogy a következő hónapokban indulhat újra a termelés.

A Világgazdaság idén márciusban megírta, hogy a globálisan veszteséges üzletágait felszámolja vagy eladja, dolgozói számát pedig radikálisan csökkenti, továbbá felvételi stopot rendel el a több magyarországi üzemmel is rendelkező Teva Pharmaceutical. A világ legnagyobb generikus gyógyszereket gyártó cége először nem kommentálta a terveit az izraeli sajtóban megszellőztető híreket, később kiadott közleményében a hatezer fős leépítést eltúlzottnak minősítette.

A vállalat világszerte 57 ezer embernek ad munkát. A leépítés csak az egyik szelete a Teva költségcsökkentési programjának. Izrael legnagyobb iparvállalata húzós és eseménydús éven van túl, számos nagy és költséges cégfelvásárlást hajtott végre, miközben fontos bevételektől esett el amiatt, hogy új készítményeit nem tudta időben piacra dobni. A rossz hírek nyomán az utóbbi egy évben hatalmasat zuhant a cég árfolyama a New York-i tőzsdén. A Teva a debreceni Biogal 1995- ös megvételével vetette meg lábát Magyarországon - majd fokozatosan terjeszkedett -, a termékeik azonban már korábban jelen voltak.

 

DIÓSZEGI-HORNYÁK

 

(Világgazdaság, 2017. május 17., szerda, 5. oldal)


 

Több az önálló vállalkozás

 

CÉGEK | Tavaly 110 ezer szervezet szűnt meg

 

A tavalyi év végén Magyarországon 1 millió 697 ezer regisztrált vállalkozás volt, 6 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A társas vállalkozások számának csökkenése tovább folytatódott, az önálló vállalkozók köre azonban nagyobb mértékben bővült, ennek a következménye az emelkedés - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. A nyilvántartásban szereplő önálló vállalkozók száma 2016 végén 1 millió 157 ezer volt, 2,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A társas vállalkozások száma 540,5 ezer volt, 20 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A társas vállalkozások számának mérséklődése jogszabályi változásokkal magyarázható a KSH szerint: a 2014. március 15-én hatályba lépett új polgári törvénykönyv kötelezővé tette a korlátolt felelősségű társaságok törzstőkéjének 3 millió forintra emelését.

A csökkenés elsősorban a társas vállalkozások héttizedét kitevő korlátolt felelősségű társaságok számának 3,1 százalékos mérséklődéséből adódott, ami a törzstőkeemelés következménye volt. A gazdasági társaságok közül 2016- ban, az egy évvel korábbihoz hasonlóan, csupán a részvénytársaságok száma nőtt, 3,4 százalékkal, a betéti társaságok csaknem 6, a közkereseti társaságok száma 9 százalékkal csökkent - a visszaesés évek óta tart. Országos átlagban ezer lakosra 173 vállalkozás jutott, 55 társas vállalkozás és 118 önálló vállalkozó. A társas vállalkozások mutatója csupán Közép-Magyarország térségében múlta felül az országos átlagot. Önálló vállalkozók esetében - a mezőgazdasági őstermelők nagy száma miatt - átlagot meghaladó a mutató értéke az Alföldön és Dél-, illetve Nyugat-Dunántúlon.

A vállalkozások fő tevékenység szerinti megoszlása az előző évhez hasonlóan alakult: 28 százalékuk a mezőgazdaságban tevékenykedett, további jelentősebb ágazatok az ingatlanügyletek (13,2 százalék), a kereskedelem (11,2 százalék), valamint a szakmai, tudományos tevékenység (jogi, számviteli, adótanácsadói, mérnöki tevékenység 10,9 százalék). Az újonnan regisztrált vállalkozások száma 2016-ban 112 ezer volt, 5,8 százalékkal több, mint 2015-ben. Mind a társas vállalkozások, mind az önálló vállalkozók száma emelkedett: 5,1, illetve 6 százalékkal. Az önálló vállalkozók körében újonnan nyilvántartásba vett egyéni vállalkozók száma ennél is nagyobb mértékben, 13 százalékkal nőtt.

A társas vállalkozások körében indított felszámolási eljárások száma 2016- ban 7500 volt, ez az előző évben indult eljárások nyolctizede, így a 2012-2014- ben regisztrált emelkedés után a 2015- ben indult csökkenés folytatódott 2016- ban is. A megszűnt szervezetek száma 2016-ban 111 ezer volt, ebből 106 ezer vállalkozás és 4 ezer nonprofit szervezet. A megszűnések száma 9,2 százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbinál. Mind a társas, mind az önálló vállalkozók megszűnései elmaradtak az előző évi magasabb bázistól, aminek hátterében mindkét esetben jogszabályi változások álltak: a törzstőke emelése a kft.-k esetében, illetve a működésüket öt éve szüneteltető egyéni vállalkozók törlése a nyilvántartásból.

 

GRAFIKON

A VÁLLALKOZÁSOK SZÁMÁNAK VÁLTOZÁSA

Forrás: KSH

 

H. J.

 

(Világgazdaság, 2017. május 17., szerda, 5. oldal)


 

Licit a Rác fürdő tulajdonosának adósságára

 

CLAIRVOYANT | Feljelentést tett a Széchenyi Bank

 

A ciprusi Limassolban bejegyzett Clairvoyant Holding Ltd.-del szembeni, több mint 579 millió forint követelésre keres vevőt a kecskeméti Bluemont Kft. felszámolója. Kifejezetten bizonytalan, fedezettel nem biztosított követelésről van szó, amit a névérték 10 százalékának megfelelő irányáron hirdetett meg a Duel-Corp Zrt. A felszámoló cégnél nem kívántak tájékoztatást adni, még arról sem, hogy milyen üzleti kapcsolat volt a ciprusi és a kecskeméti cég között. Annyi azonban tudható, hogy a Töröcskei István érdekeltségébe tartozó, szintén felszámolás alatt álló Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. már feljelentést tett az ügyben.

A ciprusi cég leginkább arról ismert, hogy magyarországi leánya, a Clairvoyant Holding Kft. tulajdonosa a Rác fürdő fejlesztésében korábban részt vevő két társaságnak, a Rác Beruházó Kft.-nek, valamint a Rác Nosztalgia Kft.-nek. A "magyar" Clairvoyant ügyvezetője tavaly júniusig Prekuta Bálint, a fürdőprojekt magánbefektetőinek képviselője volt. A Clairvoyant alapításának évében, 2014-ben bukkant fel üzletrész-tulajdonosként a Rác Beruházóban, később a Rác Nosztalgiában is. Akkor még javában keresték a megoldást a fürdőprojektben társtulajdonos fővárossal felizzott vitára, illetve a fürdőberuházásból adódó, mintegy 9 milliárd forint adósság rendezésére. Korábban a Széchenyi Bank beszállásától remélték az ügy lezárását: a pénzintézet 2012-ben jelképes, 0,001 százalékos üzletrészt szerzett a Rác Beruházóban, közvetlenül annak csődje előtt. A bank már addig is több százmillió forinttal segítette a társaságot, és a tulajdonszerzéskor további finanszírozásra tett ígéretet, ami táplálta a reményt, hogy a fürdőfejlesztő megmenekül a felszámolástól.

Másként alakult azonban a Rác fürdő sorsa. A bank 2015-ben, a Rác Beruházó és a Rác Nosztalgia pedig tavaly felszámolás alá került. (Sőt így járt a két fejlesztőcégbe a Széchenyi Bank után rövid időre beszálló ITG Rátz Ingatlanhasznosító Kft. is: a bíróság idén május elején mondta ki a fizetésképtelenségét.)

A Rác fürdőt fejlesztő kft.-kben közvetett tulajdonos ciprusi Clairvoyanttól követel több mint félmilliárd forintot a tavaly január óta felszámolás alatt álló Bluemont. Utóbbi ugyancsak kapcsolatba hozható a Széchenyi Bankkal. A Bluemontot eredetileg ingatlanos társaságként alapították, de később a kutatás-fejlesztésre változtatta fő profilját. Egyik tulajdonosa, az Optanet Kft. utóbb beolvadt a Vidékháló Telekommunikációs Kft.-be. Ezt a társaságot még 2010-ben hozták létre - a cég honlapja szerint - azzal a céllal, hogy "a vidék számára is megfelelő minőségű telekommunikációs szolgáltatásokat nyújtson". (A lakossági internet-, telefon- és kábeltévé-szolgáltatás mellett a korábbi elektronikus kormányzati gerinchálózaton számos végpontot üzemeltet a Magyar Villamos Művek Zrt. számára.) A vidéki hírközlő tulajdonosai között - akárcsak a Rác fürdős cégekben - felbukkant a Széchenyi Bank 2011 és 2013 között. Az egykori Töröcskei-banknak a fi- nanszírozásban is lehetett szerepe, legalábbis a Bluemont-üzletrészekre bejegyezték a pénzintézet zálogjogát.

 

VITÉZ F. IBOLYA

 

(Világgazdaság, 2017. május 18., csütörtök, 4. oldal)


 

Elítélték a felszámolót

 

DEBRECEN. Nem jogerősen 2 év - végrehajtásában 3 évre felfüggesztett - börtönbüntetéssel sújtotta a Debreceni Törvényszék azt a felszámolót, aki 2008 és 2009 között ajándékokat adott, szívességeket tett egy nyíregyházi bírónak. H. Attilát 3 évre eltiltották a felszámolói tevékenységtől, és 900 ezer forint pénzbüntetést is fizetnie kell.

A bíróság megállapítása szerint a férfi például intézte a nő autójával kapcsolatos teendőket, egyszer pedig a hosszú hétvégéjét is finanszírozta. Ellentételezésként a bíró a H. Attila által képviselt cégeket jelölte ki felszámolóként.

A bírót 2014-ben első fokon 7 év, a felszámolót 5 év börtönnel sújtották, ám a Debreceni Ítélőtábla 2015-ben hatályon kívül helyezte az ítéletet, új eljárásra kötelezve a Debreceni Törvényszéket. A bíró idén februárban elhunyt, esetében az eljárás megszűnt. Az ítélet ellen az ügyészség, a vádlott és védője is fellebbezett.

 

HBN

 

(Hajdú-Bihari Napló, 2017. május 18., csütörtök, 4. oldal)


 

MTG Metro Gratis: fizetésképtelen Metropol-kiadó

 

Felszámolják a tavaly júniusban megszüntetett Metropol ingyenes napilap kiadóját, az MTG Metro Gratis Kft.-t. A céget 2011-ben vette meg svéd gazdájától a Megapolis Media Zrt., amely Simicska Lajoshoz áll közel (a részvényese Fonyó Károly), így az után, hogy a milliárdos 2015-ben szakított Orbán Viktorral, az újság nehéz helyzetbe került. Állami hirdetései megfogyatkoztak, majd tavaly a BKV például felmondta a terjesztési szerződését, és a konkurenciával, Habony Árpád Lokáljával állapodott meg. Fonyó akkor úgy nyilatkozott, hogy minden tartozást kifizetnek, és végelszámolással zárják be a lap nélkül maradt kiadót. A 18 éves Metropolból (korábbi nevén: Metro) a végnapjaiban 330 ezer példányt nyomtak, a budapesti köztereken, a megyeszékhelyen, továbbá nagyobb városokban terjesztették.

 

GRAFIKON

Az MTG Metro Gratis Kft. főbb adatai, millió forint

Forrás: cégmérleg

 

(HVG, 2017. május 18., csütörtök, 78. oldal)


 

Yacht Hotel Szemes: bebukott Jászai-cég

 

Újabb értékes balatoni telek bukkanhat fel az árveréseken: felszámolási eljárás indult a Yacht Hotel Szemes Ingatlanfejlesztő és Turisztikai Kft.-nél. Egy éven belül ez már a sokadik olyan cég a tíz évvel ezelőtt százmilliárdos balatoni fejlesztést ígérő SCD-csoport maradékából, amely fizetésképtelen lett. Az SCD egyik befektetője az a Jászai Gellért volt, aki tavaly Mészáros Lőrinccel összeállva vásárolta meg a Hunguest szállodalánc nagy részét. A Yacht Hotelt is terheli az a jelzálog, amelyre az SCD által felvett 58,5 millió eurós kölcsön alapján jogosult négy pénzintézet, a CIB, a Raiffeisen, az MKB (illetve az MKB szanálója) és a Hypo Alpe-Adria. A társaság már lassan egy évtizede alvó vállalkozás, benne egy 200 millió forint értékű balatonszemesi, part menti, kikötővel szomszédos ingatlannal. Tulajdonosa sorstársaihoz hasonlóan ma már a luxemburgi bejegyzésű SCD Quinlan Private Balaton Development.

 

(HVG, 2017. május 18., csütörtök, 78. oldal)


 

Több tízezer kft. szűnhet meg rövidesen

 

Két hónappal a határidő lejárta után mintegy 30 ezer cég továbbra sem felel meg a minimális tőkekövetelményeknek: az Opten adatai szerint az év eleji szinthez képest csak minden második korlátolt felelősségű társaság emelte legalább 3 millió forintra a jegyzett tőkéjét. Százmilliós, sőt milliárdos árbevételű vállalkozások is vannak azok között, amelyek ezt nem tették meg. A mulasztó cégekre pénzbírság vagy akár kényszertörlés is várhat.

 

GRAFIKON

A KFT.-K SZÁMÁNAK ALAKULÁSA

Forrás: KSH

 

TŐKEEMELÉS | Milliárdos árbevételű cégek is bajba kerülhetnek

 

Több tízezer kft.-t hagyhattak magára

 

A cégbíróságokon múlik, mi lesz azokkal a vállalkozásokkal, amelyek nem emeltek tőkét időben.

 

Majdnem 30 ezer korlátolt felelősségű társaságnak (kft.) továbbra sem éri el a 3 millió forintot a jegyzett tőkéje - tudta meg a Világgazdaság az Opten céginformációs igazgatójától, Pertics Richárdtól. A cégeknek március 15-ig kellett a 2014-ben hatályba lépett új magyar polgári törvénykönyv előírásainak megfelelő szintre - azaz a korábbi 500 ezer forint helyett minimum 3 millió forintra - emelnie a jegyzett tőkéjét. Ahol nem hajtják végre a törzstőkeemelést, a cégbíróság 100 ezer forinttól 10 millió forintig terjedő pénzbírságot szab ki. A határidő egyébként tavaly járt volna le, de a vállalkozások kaptak egy év haladékot a tőkeemelésre - 2016 elején még 100 ezer érintett cég volt.

Idén év elején még mindig több mint 60 ezer olyan kft. akadt, ahol nem emelték a megfelelő szintre a jegyzett tőkét, de úgy tűnik, hogy közülük csak minden második cég lépett időben. Ma, két hónappal a határidő lejártát követően - ha minden tőkeemelés bejegyzése átfutott a cégbíróságokon - 28,6 ezer olyan kft. van Magyarországon, mely nem felel meg a tőkekövetelménynek. Ezek ráadásul nem mind kis cégek, hiszen közülük 732 vállalkozás árbevétele meghaladja az évi 100 millió forintot, míg 40 cégé az 1 milliárdot is eléri.

Jelenleg az Opten adatai szerint 308 ezer olyan kft. van, amely valamennyi jogszabálynak megfelel és semmilyen eljárás alatt nem áll - 2015 elején csupán e cégek felének volt legalább 3 millió forint a jegyzett tőkéje. Pertics szerint innentől fogva többnyire a cégbírósági "szigoron" múlik, mikor indítják meg a felszólításokat, ugyanis az időben beadott papíroknak már át kellett futniuk a rendszeren. A közel 30 ezer érintett vállalkozás között az igazgató szerint biztosan vannak olyanok is, melyek elfelejtették a tőkeemelést vagy elkéstek, de akadnak köztük magukra hagyott cégek is. Úgy véli, hogy első körben a vállalkozások kapnak majd - némi büntetés mellett - egy felszólítást. Ám amelyek ekkor sem reagálnak, azokkal szemben el fognak indulni a kényszertörlések vagy egyéb eljárások, melyekkel ténylegesen ellehetetlenítik a cégeket. A vállalkozásoknak csak abban az esetben nem kellett tőkét emelniük, ha már végelszámolás, felszámolás vagy kényszertörlés alatt álltak, illetve ha március 15-ig más, tőkeminimummal nem rendelkező társasági formába, például betéti társaságba alakultak, esetleg össze-, illetve beolvadtak egy másik cégbe.

 

GRAFIKON

LEGALÁBB 3 MILLIÓ FORINTOS JEGYZETT TŐKÉVEL RENDELKEZŐ KFT.-K SZÁMA

Forrás: Opten

 

KÁROLY GÁBOR

 

(Világgazdaság, 2017. május 18., csütörtök, 1+2. oldal)


 

Felszámolás alatt a Könyvközpont

 

A Matyi Dezső könyves birodalmába tartozó újabb cég, a Könyvközpont Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Kft. felszámolását rendelte el a bíróság. A bő 220 millió forint eszközállományú társaság üzletrészeinek 51,7 százalékát Matyi Dezső jegyzi, a kisebbséggel Szabó Zoltán, illetve az Alexandra csoport egykori központi cége, az ugyancsak felszámolás alatt álló Pécsi Direkt Kft. rendelkezik. A Könyvközpont saját tőkéje már 2014 óta negatív, emiatt határoztak úgy a tulajdonosok tavaly októberben, hogy a társaságot jogutód nélkül megszüntetik, kezdeményezik a felszámolását. Közben folyik a több mint 9 milliárd forint adóssággal felszámolásba dőlt Pécsi Direkt hagyatékának értékesítése: tegnap hirdetett meg a felszámoló Kvantál Kft. 2,458 milliárd forintnyit a cég követeléseiből. | VG

 

(Világgazdaság, 2017. május 19., péntek, 4. oldal)