Heti sajtószemle

2017. / 26.hét

Rovat: Heti sajtószemle

Állami felszámoló a Palóc Kft.-nél

 

A Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft .-t jelölték ki felszámolónak a salgótarjáni székhelyű Palóc Nagykereskedelmi Kft .-hez, miután a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítette az adóst. A felszámolóbiztos Vályi Attila. A tavaly szeptemberben csődöt jelentő vállalat korábban Nógrád megye legnagyobb munkáltatója volt, 1300 embert alkalmazott. Tamási Ildikó, a Nógrád Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője a múlt héten arról tájékoztatott, hogy megkezdik a felszámolás alatt álló cég dolgozóinak kifizetését. Az elmaradt bérek rendezéseként első körben több mint 121 millió forintot fizetnek ki 359 munkavállalónak a Bérgarancia Alapból. | MTI

 

(Világgazdaság, 2017. június 27., kedd, 4. oldal)


 

Fogyóban Hevesben a helyi vállalkozások

 

HEVES MEGYE Stagnáló cégalapítási számok mellett továbbra is magas a cégtörlések száma, ugyanakkor a tulajdonosok által kezdeményezett megszüntetések helyét egyre inkább átveszik a hatósági kényszereljárások, közölte az Opten céginformációs szolgáltató. Felmérésük szerint több tízezer vállalkozás áll valamilyen típusú megszüntetési eljárás alatt, és 25 ezer korlátolt felelősségű társaság még nem teljesítette az alapvető tőkekövetelményeket.

 

Az elmúlt hónapban 2133 cégalapítás mellett 3817 cégtörlés történt, ami nagyjából illeszkedik az elmúlt hónapok trendjébe, bár az utóbbi szám csaknem tíz százalékkal meghaladta még az elmúlt hónapok átlagát is. Májusban 1534 kényszertörlési eljárás indult, s várhatóan még több fog majd elkezdődni az év második felében.

 

Heves megyében az idén májusban 33 cégalapításra 44 megszűnés és 11 új felszámolási eljárás jutott, ami kevesebb az elmúlt hónapokhoz képest. Nem is lett magas a cégfluktuációs index, sőt, a 10,65 százalékos eredmény a hetedik legalacsonyabb volt a megyék között.

 

T. B.

 

(Heves megyei Hírlap, 2017. június 27., kedd, 12. oldal)


 

Elindult a Tatabánya felszámolása

 

Vége Elrendelte a Tatabányai Törvényszék a labdarúgó NB III-ból kizárt Tatabánya FC felszámolásának elindítását. A Hivatásos Labdarúgók Szervezete (HLSZ) hivatalos honlapjának tájékoztatása szerint a jogerős ítéletet június 21-én hozták meg, azoknak a játékosoknak, akiknek követelésük van a klubbal szemben, ezt 40 napon belül hitelezői igényként kell bejelenteniük a felszámolással megbízott cégnél, mivel ez az igényérvényesítés hivatalos útja.

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSz) versenybizottsága március elsején döntött a klub kizárásáról, miután a tatabányaiak három bajnokira - a Gyirmót FC Győr II., a Győri ETO és a Sárvár ellen - sem tudtak kiállni. A tatabányaiak kizárása azt jelentette, hogy az eredményeiket is törölték.

A klub fellebbezett, amit azzal indokolt, hogy a kizárásról hozott határozat nem alapul objektív tényeken, a tatabányaiak az európai szövetséget (UEFA) is tájékoztatták az általuk vélelmezett méltánytalanságról.

Az MLSZ fellebbviteli bizottsága március 28-án helybenhagyta a versenybizottság döntését, amely ezzel jogerőre emelkedett.

 

43 év az élvonalban, a tatabányai klub négy olimpiai bajnokkal - Csernai Tibor (1964), Gelei József (1964), Menczel Iván (1968) és Szepesi Gusztáv (1968) - büszkélkedhet.

 

Népszava

 

(Népszava, 2017. június 27., kedd, 15. oldal)


 

Elkelt a Pikker Kft. bólyi húsüzeme

 

(2017/6)

 

Százötvenmillió forintért - a meghirdetett 300 milliós irányár feléért - talált gazdára a mohácsi Pikker Kft. 2011-ben átadott, 1,2 milliárd forintos beruházással kialakított bólyi húsfeldolgozó üzeme. A 2014 júniusában felszámolt, előtte csődeljárás alatt állt, húsfeldolgozással foglalkozó mohácsi vállalat vágóhíd nélküli, mindenféle húskésztermék készítésére alkalmas 4800 négyzetméter alapterületű csarnokát 400 millió forint európai uniós és kormányzati támogatással alakították ki. Az új tulajdonosról a felszámoló csak annyit közölt, hogy olyan szakmai befektető vásárolta meg a bólyi üzemet, amely közelben lévő húsfeldolgozótól független piaci szegmensbe kíván betörni

 

Mohács-seated Pikker Kft."s meat processing plant in Bóly was sold for HUF 150 million instead of the HUF 300-million asking price. The plant was built from HUF 1.2 billion in 2011 but the company went bankrupt in June 2014. The new owner is also a meat industry enterprise

 

(Trade Magazin, 2017. június 27., kedd, 19. oldal)

 


 

Könnyebb lesz behajtani a követeléseket

 

Hatályba léptek a határon átnyúló fizetésképtelenségi eljárásokra vonatkozó új európai uniós szabályok, amelyek egységes formában biztosítják a bírósági ítéletek elismerését, megkönnyítik a vállalkozásoknak a szerkezetátalakítást, a hitelezőknek pedig a pénzük visszaszerzését. Megszilárdulnak a "csődturizmussal" szembeni biztosítékok, és elkerülhetővé válnak az úgynevezett másodlagos eljárások. Bevezetik a csoportos fizetésképtelenségi eljárási keretet, növelve azon eljárások hatékonyságát, amelyek egy vállalatcsoport különböző tagjait érintik. Ez nagyobb esélyt biztosít a csoport egészének megmentésére. 2019 nyaráig az EU valamennyi országára kiterjedő összeköttetés létesül az elektronikus nemzeti fizetésképtelenségi nyilvántartások között. | MTI

 

(Világgazdaság, 2017. június 27., kedd, 6. oldal)


 

Eladják a Maros-parti üdülőket

 

Régi vágyuk volt a Maros-parti üdülőbérlőknek, hogy megvehessék az általuk használt ingatlanokat. A mai testületi ülésen közülük néhánynak végre teljesül az álma.

 

MAKÓ

 

Nyolc Maros-parti üdülő értékesítéséről dönt a mai testületi ülésen a makói képviselő-testület - derül ki az egyik előterjesztésből. Mint korábban megírtuk, a folyóparton nyaralót bérlők régóta szeretnék megvásárolni a telkeket, amelyeken az épületeik állnak, ám sokáig nem kaptak egyértelmű választ a városházától arra, ez lehetséges-e. Becslések szerint egyébként nagyjából 250 üdülőtelek van itt, és harmaduk már most is magántulajdonban van.

Az önkormányzat legutóbb májusban egyeztetett a nyaralók gazdáival, és akkor Szabó Sándor, a jegyzői iroda vezetője azt mondta, igyekeztek felmérni a bérbe vett nyaralókat. Akinek megtalálták az érvényes bérleti szerződését, annak már küldtek tájékoztató levelet. Mivel a telkek önkormányzati tulajdonban vannak, a jogszabályi előírások miatt ezeket csak testületi döntés alapján, nyílt árverés keretében lehet értékesíteni - ugyanakkor a bérlőknek elővásárlási joguk van. A vételárról független értékbecslő szakvéleménye alapján döntenek. A mostani előterjesztésből kitűnik, a nyolc üdülőtelek közül a legkisebb 298, a legnagyobb 926 négyzetméteres, a legolcsóbb forgalmi értéke 620 ezer, a leg- drágábbé pedig 2 millió forint. A bérlőknek július 31-éig kell a városházán írásban jelezniük, élnek-e elővásárlási jogukkal.

Az ülésen, amely ma reggel 9-kor kezdődik a Koronában, ezenkívül szó lesz a Makóvíz Kft. végelszámolásáról, a nemzeti színű zászlók igényléséről és a lakásügyi tanácsadó testület munkájáról is. Azt is eldöntik, ki legyen idén a város díszpolgára.

 

BÉRLEMÉNYBŐL TULAJDON

8 telek

A makói kép- viselő-testület nyolc Maros-parti üdülő eladásáról dönt mai ülésén.

 

SZABÓ IMRE

 

(Délvilág, 2017. június 28., szerda, 5. oldal)


 

GVH-büntetés a Dinasztia Wellnessnek

 

Üdülési jogok eladásáról szóló ajánlatával megtévesztette a fogyasztókat, ezért mintegy 22,5 millió forintos bírságot szabott ki a Dinasztia Wellness Kft.-re a Gazdasági Versenyhivatal. A hivatal közleménye szerint a jelenleg felszámolás alatt álló cég ajánlataiban valótlanul üzente az üdülési joggal már rendelkező fogyasztóknak 2012. novembertől telefonon és személyesen, hogy meglévő üdülési jogaikat eladja, amelynek feltétele egy új üdülési jog megvásárlása, és az újonnan megvásárolt üdülési jogot belátható időn belül képes értékesíteni. Ezzel a cég tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott.

 

Magyar Idők

 

(Magyar Idők, 2017. június 28., szerda, 14. oldal)


 

Milliós kiadások, busás díjazások a felszámolásnál

 

MOB-vezetők pénztárcája is súlyosabbá válik a Budapest 2024 Zrt. lassú bezárása során, amely 308 millió forintot emészt fel

 

Másfél évvel azután is létezni fog még a Budapest 2024 Nonprofit Zrt., hogy visszavontuk az olimpiai pályázatunkat, ráadásul a társaság irányító testületébe bekerült a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) három felső vezetője, busás havi díjazással. Pedig már február végén bizonyossá vált, hogy nem izgulhatunk házigazdaként a hét év múlva esedékes ötkarikás játékokon. Azóta eltelt csaknem négy hónap, mire a céget ötven-ötven százalékban birtokló Fővárosi Közgyűlés június 14-én, a MOB pedig múlt kedden határozott a végelszámolásról.

- A nonprofit zrt. meghozta azokat a belső döntéseket, amelyeket egy ilyen folyamat esetén meg kell tenni, a végelszámolótól kezdve a szerződések áttekintéséig, a munkaszerződések felmondásáig - nyilatkozta lapunknak Fábián László, a MOB megbízott főtitkára, aki a társaság felügyelőbizottságának elnöke lett (utóbbiról kicsit később).

A végelszámolás kezdő időpontjaként a Budapest 2024 Zrt. igazgatósága 2017. szeptember 1-jét jelölte meg, ám ez még nem az út vége, hanem egy újabb út eleje. Fábián László így tájékoztatott: - A folyamatok nem zárulnak le azzal, hogy megkezdődik a felszámolás, a törvényi előírás szerint még 2018-ban is lehetnek esetleg követelések a zrt.-vel szemben, ezt ki kell várni. Ebből kifolyólag a 2018- as évet is még végig kell csinálnia egy nagyon- nagyon szűk csapatnak a felszámolóbiztos vezetésével, betartva a jogi és a pénzügyi szabályokat. De a zrt. kitűzött céljával, az olimpiai pályázattal kapcsolatos feladatait gyakorlatilag elvégezte, annak értékeit, elemeit sportszakmailag és Budapest szempontjából megvizsgálta, átadta a MOB-nak és a fővárosnak, most már gyakorlatilag csak a száraz jogi, pénzügyi elszámolás van hátra.

Ám még ez is 308 millió forintba fog kerülni. A társaság végelszámolásának teljes költségvetése szerint - amelynek nyilvános változatából kitakart rubrikáit a Hír TV mutatta be - bérekre 26 millió forint, irodabérlésre 38 millió forint, ügyvédi díjakra újabb 38 millió forint megy el, de az előre nem látható költségekre is beírtak 36 milliót.

A végelszámolást havi nettó félmilliós fizetésért végzi Fodor Gergely a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. nevében, de ennél meghökkentőbb nevekre és összegekre is bukkantunk a Fővárosi Közgyűlés június 14-én elfogadott határozatának előterjesztésében. A Buda pest 2024 Zrt. igazgatósági, illetve felügyelőbizottsági tagságáról a közelmúltban lemondott három személy helyére ugyanis a MOB három magas rangú vezetője került: Kulcsár Krisztián elnök, Fábián László megbízott főtitkár (augusztus 10-től sportigazgató) és Nagy Zsigmond nemzetközi igazgató, akik szerepvállalásukért elődeikkel megegyező összegű, havi bruttó 250-250 ezer, illetve Nagy esetében 150 ezer forintos díjazást kapnak.

Tény, hogy így a MOB közelebbről tudja felügyelni a folyamatokat, de hogy pontosan milyen szerep hárul rájuk, arról is Fábián Lászlónál, a felügyelőbizottság új elnökénél érdeklődtünk. - A felszámolás ideje alatt is működik mindkét szakmai grémium, jelen esetben sajnos a felszámolással kapcsolatos feladatok ellenőrzése, illetve ezek meghatározása a dolga az igazgatótanácsnak, illetve a felügyelőbizottságnak - mondta konkrétumok említése nélkül, de jelezve, hogy ez folyamatos munkával jár, amely idén december 31-ig tart. - Tervezni kell az összes részt a felszámolással kapcsolatosan, az igazgatótanács mutatja meg az irányt, hogy mit kell csinálni, és ennek a pénzügyi, illetve szakmai felügyeletét a felügyelőbizottság adja.

A Budapest 2024 Zrt.-nek egyébként a cégkivonat szerint hat igazgatósági, valamint hat felügyelőbizottsági tagja van, előbbiek névsorában ott van Fürjes Balázs, Bienerth Gusztáv és Schmitt Pál is, hasonló díjazással. Fábián elmondta még, hogy a társaság korábbi, 78 munkatársat felvonultató állománya 12-14 főre csökkent, a szeptember 1-jén kezdődő végelszámolás után pedig már csak 3-4-en fognak dolgozni. (Igaz, Mihók Attila vezérigazgató - akinek nettó havi keresete 1,795 millió forint - korábban a Hír TV-nek azt mondta, szeptember elsejéig az összes munkatársat elküldik, ő maga is elmegy. Mihók egyébként korábban a Népszabadságot is kiadó Mediaworks vezérigazgatója is volt.)

Egy cég végelszámolásának menetét jogszabályok rögzítik, maximum három évig tarthat, s ha a Budapest 2024 Zrt.-é idén szeptember 1-jétől a jövő év végéig elhúzódik, ennek csaknem a felét ki is használják. Úgy, hogy fél évvel az olimpiai pályázat visszavonása után vágnak bele.

 

Reklámozni már nincs mit

Orosz Pálnak, a Ferencváros ügyvezetőjének cége, a Humán Telex Reklám Kft. volt az olimpiai pályázat kommunikációs kampányának fő irányítója, csak 2017- re nettó 4 milliárd forintot kaptak reklámozásra a Mindshare médiaügynökséggel karöltve. Óriásplakátokon, online hirdetéseken olvashattuk, hogy "Mindent bele!", emellett rendezvényeken való megjelenések formájában is népszerűsítették az olimpiarendezést. A kandidáció visszavonásakor ezek egy csapásra eltűntek, ám az együttműködések formai felbontása tetemes munkával járt, illetve mivel a kampány szeptemberig folyt volna, rengetegen elestek a várt bevételtől.

 

250 ezer forint bruttó havi díjazásban részesül a MOB elnöke, Kulcsár Krisztián és a megbízott főtitkár, Fábián László

 

Idén szeptemberben kezdődik és 16 hónapon át tart az olimpiai pályázatot kezelő cég végelszámolása FOTÓ: SZÉKELYHIDI BALÁZS

 

RADVÁNYI BENEDEK

 

(Magyar Nemzet, 2017. június 28., szerda, 16. oldal)


 

Több mint tizennyolcmilliárd volt az adóssága a vállalatnak

 

DIÓSGYŐRI ACÉLMŰ | Felszámolás után törölték a céget

 

Az egykor hatalmas diósgyőri acélmű tetemes adósságot hagyott maga után.

 

A negyedik felszámolást nem élte túl, törölték a cégjegyzékből a DAM 2004 Acél- és Hengermű Kft.-t, éppen nyolc évvel azután, hogy legutóbb fi zetésképtelenné vált a diósgyőri acélmű. A zárómérleg és a korabeli közlések alapján összességében tízmilliárd forintnál is többet buktak az egykori acélipari fellegvár hitelezői, köztük az adóhivatal. A felszámolást 2014-ig menedzselő felszámolóbiztos, Perpék Ildikó nem kívánt pontos mérleget vonni a Világgazdaságnak, hogy mennyiért sikerült túladni az acélmű eszközein, és a bevételből mennyit sikerült kiegyenlíteni a hitelezők követeléseiből. Utódja, a felszámolás végjátékát vezénylő Muth Ferenc pedig nem reagált megkeresésünkre.

Némi támpontot ad ugyanakkor a DAM tevékenységet lezáró, 2009 augusztusi mérlege. Eszerint a cég mintegy 8 milliárd forintnyi eszközt - készletet és követelést, illetve tárgyi eszközt - tartott nyilván a könyveiben. A saját tőkéjét 11,5 milliárd forintra fogyasztotta, kötelezettségei megközelítették a 18,4 milliárd forintot. A 2007-ben még 25,7 milliárd forint árbevételű DAM 2008 decemberében befejezte a termelést, és a fi zetésképtelenné vált cég 878 dolgozója veszítette el a munkáját. Annyi biztos, hogy az eszközöket annak idején 8,3 milliárd forintos irányáron hirdette meg eladásra a felszámoló, és a korabeli közlések szerint végül mintegy 4 milliárd forintért vette meg az Öko-Ferr Kft. 2010 májusában. Ebből azonban csak a jelzáloggal biztosított hitelezők láthattak pénzt, ami a köztartozásokat illeti, arról akkoriban úgy nyilatkozott a HVG-nek a felszámoló, hogy az adóhatóság keresztet vethet a pénzre. Mégpedig jó sokra, legalábbis a DAM 2010 negyedik negyedévében 12,7 milliárd forinttal vezette az adóhivatal legnagyobb, fél évnél régebben tartozó adósainak listáját. Az ellenőrzés 6,7 milliárd forint adóhiányt állapított meg, a köztartozás a büntetésekkel együtt ennek csaknem a duplája volt. De a zárómérleg alapján összességében a DAM-mal szembeni hitelezői követelések negyede sem térülhetett meg.

Az eszközöket megvevő Öko-Ferr a dunaújvárosi vasművet, a Dunaferrt privatizáló ukrán Donbassz érdekeltsége volt. Elég különös felállás bontakozott ki: a felszámolás elrendelésekor a DAM tulajdonosa a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Reeferway Ltd. ugyancsak a Donbassz érdekeltségébe tartozott. Vagyis egy másik Donbassz-cég jutott a DAM eszközeihez, úgy, hogy az adósságot nem kellett tovább cipelnie. A diósgyőri acélmű azonban nem éledt újjá, a bevásárlás után mérlegcsúfító tétellé vált. Az Öko-Ferr révén a Dunaferr konszolidált mérlegében bukkant fel, s a DAM-vagyonra 2012 végéig 3 milliárd forint értékvesztést számoltak el.

 

V. F. I.

 

(Világgazdaság, 2017. június 29., csütörtök, 5. oldal)


 

"Felelős roma vezetőkkel"

 

BUDAPEST. A Jobbik azt ígéri, hogy amennyiben kormányra kerül, megkeresi azokat a felelős roma vezetőket, akikkel együtt lehet dolgozni a cigányság felzárkóztatásának érdekében. Szilágyi György, a párt képviselője azt mondta, hogy az együttműködés során viszont minden egyes közcélra szánt forint elköltését ellenőrizni fogják. A politikus sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy a RomNet megírta, csaknem egymilliárd forintos adóssága miatt csődöt jelent az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ). A szervezet a csődöt cáfolta, de elnöke, Balogh János a Népszavának azt nyilatkozta, hogy kormányzati támogatás nélkül nem tudnának talpra állni, ezért anyagi segítséget kérnek a kabinettől. Az ORÖ a mostani egymilliárdos tartozás előtt a Híd a munka világába program keretében 1,6 milliárd forinttal nem tudott elszámolni - hangsúlyozta Szilágyi György. A magyar állam akkor az adófizetők pénzéből 1,3 milliárdot adott a szervezetnek, akik most azt kérik, hogy engedjék el ezt az újabb egymilliárd forintot is - tette hozzá.

 

MTI

 

(Kelet Magyarország, 2017. június 30., péntek, 2. oldal)


 

Értékelés, számvetés

 

DUNAÚJVÁROS Dr. Galambos Dénes, a térség országgyűlési képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján értékelte a tavaszi parlamenti ülésszak legfontosabb eseményeit, valamint a nemzeti konzultáció eredményét.

 

- A parlament tavaszi ülésszakának egyik kulcsfontosságú eseménye volt a 2018-as költségvetés elfogadása, amelyet hosszas előkészület és egyeztetési folyamat előzött meg. Az eredeti költségvetési csomaghoz 1156 kormánypárti és ellenzéki módosító javaslat érkezett. A június 15-én elfogadott jövő évi költségvetés támogatja a családok további erősödését és biztosítja a kedvező gazdasági folyamatok fennmaradását - fogalmazott dr. Galambos Dénes a térség országgyűlési képviselője, aki a parlamenti munkájáról is számot adott a sajtón keresztül a választópolgároknak.

 

A családok kiemelt támogatása

 

Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő, a hónap közepén elfogadott költségvetés főbb irányelveivel kapcsolatban elmondta: a büdzsé 4,3 százalékos növekedéssel, 2,4 százalékos GDParányos államháztartási hiánnyal és mintegy 3 százalékos inflációval számol. A csaláldok kiemelt támogatása mellett a fogyasztói kosárban komoly változást eredményezhet, hogy 2018. január 1-jével az alapvető élelmiszerek közül csökken a hal és sertés belsőségek áfakulcsa. Emellett, ha a költségvetés helyzete engedi, a következő évben további áfacsökkentésre is lehet számítani, tette hozzá dr. Galambos Dénes, aki a tavaszi ülésszakban végzett munkáját is ismertette.

 

"Kulcs település számára fontos a megyei közgyűlés segítsége"

 

A képviselő a parlamenti munkája mellett a gazdasági és a törvényalkotási csúcsbizottságok tagja is. A tavaszi ülésszakban 20 felszólalással jelentkezett, ezek főként gazdasági, költségvetési és a jövedéki adóhoz kapcsolódó szabályozásokat érintettek. A 2014 áprilisától tartó ciklusban dr. Galambos Dénes eddig 92 alkalommal szólalt fel, számos témában.

 

A képviselő beszélt Orbán Viktor miniszterelnök évadzáró értékeléséről is, amelynek a legfőbb üzenete a következő volt: "a legutóbbi, május 31-én záruló konzultációban hat kérdést tettek fel, amelyek mindegyike Magyarország nemzeti függetlenségéről szólt, három a migránsválságot, három pedig a gazdasági döntéseket illetően. Mivel mind a hat kérdésben egyetértés mutatkozott, kimondható, hogy "szinte teljes konszenzus van abban, hogy a gazdaságunk függetlenségét és a migrációs politikánkat meg kell védenünk a brüsszeli beavatkozástól".

 

Sajtótájékoztatója végén dr. Galambos Dénes kiemelte, hosszas tárgyalások után sikerült elérni, hogy a Fejér megyei önkormányzat pénzügyi keretéből 17,7 millió forint értékben visszatérítendő támogatást kap Kulcs település. E keretösszegből a jelenleg még mindig felszámolás alatt álló Alba Takarékszövetkezet ingatlanját vásárolják meg, és itt alakítják ki az egészségügyi alapellátáshoz szükséges infrastruktúrát.

 

VÁLTOZÁSOK

 

Jövőre már oktatásra 81 milliárd forinttal, az egészségügyi területre 102 milliárd forinttal, nyugdíj-, családi és szociális kiadásokra 287 milliárd forinttal, a rendvédelemre 83 milliárd forinttal, gazdaságfejlesztésre pedig 205 milliárddal többet biztosít a költségvetés- hangzott el dr. Galambos Dénes csütörtöki tájékoztatóján.

 

Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő

 

Dr. Galambos Dénes a 4. számú választókerület országgyűlési képviselője

 

Ssz

 

(Dunaújvárosi hírlap, 2017. június 30., péntek, 1+3. oldal)


 

Egész utcák kaptak már felszólítást

 

HATVAN Tömegesen kaptak fizetési felszólítást az egykori szemétszállítást végző cég, a Bio-Pannónia Kft. ügyfelei a tartozásuk kiegyenlítése végett. A csekkeken akár több tízezer forintos tételek szerepelnek. A címzettek felháborodtak, mivel azt állítják, minden alkalommal lerótták kötelezettségüket. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, sok esetben ugyanis jogos lehet a követelés, amit be is hajtanak majd.

 

Egész utcák kaptak fizetési felszólítást

 

Behajtanák a szemétdíjhátralékot

 

Számos ügyfél kapott fizetési felszólítást az egykori szemétszállító céggel szemben felhalmozott tartozás kiegyenlítéséről. A követelés sok esetben jogos.

 

HATVAN A városban élők - és minden más településen, ahol a nevezett társaság végezte a szolgáltatást - tömegesen kaptak fizetési felszólítást az egykori szemétszállítást végző cég, a Bio-Pannónia Kft. ügyfelei a tartozásuk kiegyenlítése végett. A csekkeken akár több tízezer forintos tételek szerepelnek. A címzettek felháborodtak, mivel azt állítják, minden alkalommal lerótták kötelezettségüket. Ez azonban legfeljebb részben felel meg a valóságnak - mondják azok, akik, bár nem szakértők, a fentiek nyomán "beleásták magukat" a témába.

 

Az előzményekről tudni kell, hogy Bio-Pannónia Kft. (korábban Becker Pannónia Kft.) kizárólagosan magántulajdonú, önkormányzati részesedés nélküli cég volt, amely jelenleg felszámolási eljárás alatt áll. A hulladékszállítást 2012. augusztus 31-ig látta el. A lakosság a közszolgáltatási feladatok ellenértékeként állítólag fennálló elmaradásokért különböző követeléskezelő társaságoktól kapott fizetési felszólítást. Vagyis a történtekhez nincs köze sem az önkormányzatnak, sem pedig a jelenlegi szolgáltatónak, azaz a Hatvan és Térsége Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Nonprofit Közhasznú Kft.-nek. Soós Péter, az utóbbi cég ügyvezetője úgy nyilatkozott, hogy társaságuk 2013-ban alakult, és nem jogutódja a nevezett kft.-nek. A kiküldött levelek nem tőlük származnak, ezért arra kéri a lakosságot, hogy ne hozzájuk forduljanak panaszaikkal, hanem hívják fel a csekkhez mellékelt telefonszámot. (A jelenlegi szolgáltató száma egyébként megegyezik a korábbi Bio-Pannóniáéval, amely az Esze Tamás utcában működött, s ez is számos félreértésre ad okot. A felszámoló ugyanakkor helyi képviselettel rendelkezik a városban, honlapjuk szerint a Horváth Mihály úton.)

 

A kézbesített utalványokon többnyire huszon-, de előfordul az is, hogy 63 ezer forint körüli összegeket tüntettek fel. Olyan utca is található, amelynek minden lakója érintett. A címzettek jelentős hányada szerint törvénysértő módon, hiszen ők korábban mindig rendben fizettek.

 

- Pár napja kaptam meg a felszólítást egy ügyvédi irodától, hogy adjak fel több mint 25 ezer forintot. Nem értem, miért, hiszen a levél nem részletezi, milyen tételekből tevődik össze az elmaradás - értetlenkedett az egyik lakó, aki elmondása szerint azonnal előkereste a korábban befizetett csekkeket, majd ezek fénymásolatát elküldte a levél feladójának.

 

A szakemberek némelyike úgy véli, a történtek hátterében az állhat, hogy a felszámolást végző biztos megbízott egy "behajtó" céget, utóbbi pedig egy ügyvédet. Az összeg a feltételezések szerint a különböző sikerdíjak és egyéb járulékos költségek hozzáadásával duzzadhatott a mostani mértékűre; gond lehet viszont, hogy tételesen nem tüntették fel a felszólító levelekben, mikből tevődik össze a követelés.

 

A közösségi portálokon sokan egymást erősítve azon vélekedésüknek adnak hangot, hogy nem tesznek eleget a felszólításnak. Ennek azonban - ha nem igazolják a korábbi befizetéseket - a későbbiekre nézve hátrányos következményei lehetnek.

 

Ha megalapozott, be is hajtják

 

Általános vélekedés szerint sokak esetében igenis megalapozott a követelés, annak mértéke viszont - tételes közlés híján - ellentmondásos. Van, aki azt feltételezi, hogy egy "csupán" néhány ezer forintos tartozás az elmúlt öt évben kamatokkal, ügyvédi és követeléskezelői költségekkel valóban megsokszorozódhatott. A legcélszerűbb, ha minden felszólított magánszemély külön felkeresi a fizetési felszólítást kezdeményező követeléskezelőt, illetve az azt képviselő ügyvédet a történtek tisztázása érdekében. Ha kiderül, hogy a követelés mégsem jogos, úgy mentesülnek a fizetési kötelezettség alól. Ha azonban a követelés igazolhatóan fennáll, akkor az elévülési idő lejárta előtt azt érvényesíteni is tudják az adósokkal szemben. Az általános elévülési határidő öt év - ami idén nyár végén jár le -, ám az írásbeli felszólítás megszakítja az elévülést.

 

A kézbesített utalványokon többnyire huszonezer forintos összeg szerepel, de akad olyan is, akitől ennek a háromszorosát követelik

 

Tari Ottó otto.tari@mediaworks.hu

 

(Heves megyei Hírlap, 2017. június 30., péntek, 1+2. oldal)

 

 

 

 

 

Friss cikkek